Potrivit unei analize întocmite de specialiştii din Finanţe, peste 20% dintre funcţionarii din administraţia locală ar trebui să intre în şomaj. Sindicatele ameninţă cu greva generală. Sursa: Vlad Stănescu
Administraţia publică locală din România ar putea rămâne doar cu 65.000 de angajaţi, cu aproape 17.000 mai puţini decât acum. Aşa arată calculele executivului, care - cu ajutorul unui proiect de lege semnat de Ministerul de Interne şi cel al Finanţelor - pregăteşte o reducere cu peste 20% a bugetarilor de la nivel local.
Concret, aproape 9.000 de angajaţi de la nivelul comunelor, peste 2.000 de la oraşe, peste 650 de la municipii, 600 de la consiliile judeţene şi alţi 400 de angajaţi din cei aproape 1.000 ai Primăriei Capitalei ar urma să fie restructuraţi în următoarea perioadă.
Atât sindicaliştii, cât şi reprezentanţii administraţiei locale dezaprobă însă metoda de calcul a guvernului Boc. Ei o consideră ilegală, fiind de părere că ar fi „opera din birou a unor contabili” - aplicată de altfel şi la reducerile de personal din educaţie.
Grevă generală în primării
„Reducerea s-a făcut pe baza unor calcule aritmetice, din birou. Au luat numărul de angajaţi din fiecare tip de unitate administrativă şi, în funcţie de numărul de locuitori, au făcut o medie”, arată preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Romel Neagu.
„Au luat primăriile care au în subordine mai puţin de 1.500 de locuitori, s-au identificat unele care aveau patru angajaţi, altele cu 64, au făcut o medie şi au zis că ar fi necesari cam 34 de salariaţi, fără să vadă ce servicii deserveşte fiecare dintre a ceste localităţi”.
Mai mult, FNSA este de părere că implicarea executivului în stabilirea normativului încalcă principiul autonomiei administraţiei publice locale, iar legea ar pute