Merele ajung să se strice, întrucât pe mesele consumatorilor ajung fructe de import. Mulţi pomicultori dâmboviţeni se tem că, în condiţiile unei concurenţe neloiale şi fără sprijinul statului, nu vor rezista pe piaţă.
Criza din anul care a trecut s-a resimţit puternic şi în pomicultură. Zeci de tone de mere se strică de la o zi la alta în beciurile producătorilor dâmboviţeni, în timp ce marile centre comerciale sunt invadate de fructe de import. Localnicii din comuna dâmboviţeană Voineşti spun că toţi cei care vin să cumpere mere din bazinul pomicol de pe Valea Dâmboviţei nu oferă mai mult de cinci bani pe kilogram, sumă care nu le aduce profit ţăranilor dâmboviţeni. Aceştia se tem că nu vor mai putea susţine financiar lucrările de primăvară, lucru care ar putea duce la periclitarea producţiei din 2010. În aceeaşi situaţie se află şi Maria Grigoroiu, care, de câţiva ani, se îngrijeşte de livada cu meri primită moştenire din moşi-strămoşi. Chiar dacă pomii pe care i-a îngrijit au fost roditori anul trecut, dâmboviţeanca nu mai are unde să-şi desfacă marfa.
Ţuică din tone de mere stricate
Femeia spune că singurul venit pe care-l are este din comerţul cu mere, iar în anul care a trecut a simţit criza pe propria piele, deoarece, pe lângă faptul că a fost nevoită să vândă o parte din fructe la un preţ de nimic, tone întregi de mere i s-au stricat în beci. “Mă doare sufletul să le arunc, după atâta muncă. În fiecare zi iau merele la mână, le sortez şi fac ţuică din tone de mere stricate. Am aici “Deliciosul de Voineşti”, “Mutzu”, “Florina”, “Ionatan”, care acum câţiva ani se vindeau ca pâinea caldă, iar acum au pierdut teren în faţa soiurilor aduse din Ungaria şi Polonia, care se găsesc în toate magazinele mari”, a povestit femeia. Tanti Maria spune că nu mai poate face altceva decât să aştepte sprijinul statului, gândindu-se că, în cele din urm