Guvernul a decis să modifice legislaţia muncii prin introducerea unor reguli care să impună firmelor să înregistreze contractele de muncă cu o zi înainte de începerea activităţii, nu în 20 zile de la angajare, ca în prezent. Modificarea a fost operată la cererea Comisiei Europene şi are ca scop combaterea evaziunii, susţin surse oficiale. Legislaţia în vigoare obligă angajatorii să înregistreze contractele de muncă la inspectoratele teritoriale în termen de 20 de zile de la încheierea acestora şi să transmită registrul în formă electronică la inspectoratul teritorial de muncă în 20 de zile de la data angajării primului salariat.
Guvernul a decis însă, prin hotărâre, ca firmele să fie obligate să includă în registrul general de evidenţă a salariaţilor elementele de identificare a salariatului cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii acestuia, să anunţe încetarea contractului individual de muncă chiar la data încetării relaţiilor de serviciu şi să transmită registrul în format electronic la inspectoratul teritorial de muncă cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat, potrivit surselor citate.
SANCŢIUNI
Angajatorii care nu respectă termenul de înregistrare a contractului de muncă vor fi amendaţi cu 1.500 lei pentru fiecare contract individual neînregistrat, fără ca valoarea cumulată a amenzii, determinată de numărul efectiv de astfel de contracte, să depăşească cuantumul de 20.000 lei. Pentru completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate va fi aplicată o amendă cuprinsă între 3.500 lei şi 5.000 lei.
Guvernul a decis să modifice legislaţia muncii prin introducerea unor reguli care să impună firmelor să înregistreze contractele de muncă cu o zi înainte de începerea activităţii, nu în 20 zile de la angajare, ca în