Nicolae Danila, care a condus timp de 7 ani cea mai mare banca de pe piata, BCR, crede ca Romania are nevoie de o banca de dezvoltare cu capital autohton public si privat si de o decizie nationala clara privind adoptarea euro in 2015.
"Exista multe semnale care atesta faptul ca economia mondiala se afla la inceputul revenirii din criza. Inca din octombrie 2009 Global Financial Stability Report publicat de FMI prezenta o diminuare cu circa 600 mld. $ a cifrei estimative totalizand activele cu probleme plus pierderile bancilor (adica 3,4 mld. $ in octombrie fata de 4 mld. $ estimate in aprilie).
Care ar fi indicatorii ce pot influenta redresarea economiei mondiale?
In primul rand, cresterea economisirii gospodariilor din SUA. Proiectiile specialistilor arata ca si economisirea in cazul gospodariilor din Europa va fi in crestere.
Pe de alta parte, se asteapta ca in 2010 finantarile bancilor la nivel global sa creasca mai mult decat in 2009, dar sub nivelul atins in 2008. Ma refer la cele adresate beneficiarilor cu risc suveran si celor oferite bancilor regionale si corporatiilor. Sa nu uitam insa ca bancile vor continua sa se confrunte cu deteriorarea continua a portofoliilor si bilanturilor.
Daca luam in considerare perioada 2007-2010, potrivit estimarilor facute de FMI si de alte institute de specialitate, bancile au recunoscut si provizionat doar in jur de 50% din eventualele pierderi, unii specialisti estimand ca in cazul bancilor din Europa nu au atins inca acest nivel.
Putem baza previziunile cu privire la cresterea economiei mondiale pe urmatoarele ipoteze:
La ce se pot astepta economiile emergente
Tarile emergente se vor confrunta in 2010 cu necesitati de finantare pentru acoperirea serviciului datoriei externe (rambursari de principal si dobanzi sau rescadentari). Finantarea deficitelor la nivel global si euro