Temperaturile scăzute cresc riscul infecţiilor de la nivelul urechii. Există însă unele tratamente din plante care atenuează simptomele otitelor.
În general, durerile de urechi pot fi cauzate de otite, un proces inflamator care afectează urechea externă sau urechea medie. Otita de orice natură se manifestă sub formă de febră, scurgeri din ureche şi dureri, deseori severe.
Busuiocul, mai bun decât antibioticele
Cel mai bun remediu pentru a calma o durere de ureche este o sursă de căldură aşezată lângă aceasta. Poţi folosi un prosop înmuiat în apă caldă sau o sticlă cu apă caldă, înfăşurată în prosop.
Un alt remediu foarte cunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra inflamaţiei urechii este uleiul esenţial de busuioc. Când apare durerea însoţită de mâncărimi, ungeţi cu alifie de gălbenele urechea, apoi turnaţi cu pipeta două-trei picături de ulei esenţial de busuioc. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Reykjavik, Islanda, au dovedit că acest leac este mult mai eficient în tratamentul otitelor acute la copii decât antibioticele.
Sucul de usturoi desfundă auzul
Dacă te doare urechea, dacă ai auzul înfundat sau dacă urechea ta supurează, sucul de usturoi îţi vine în ajutor, deoarece este un puternic antibiotic natural. Se strivesc 4-5 căţei de usturoi, iar sucul obţinut se picură în ureche cu pipeta (urechea trebuie unsă cu alifie de gălbenele). În scurt timp, durerile dispar.
Uleiul de măsline calmează mâncărimile
Dacă te confrunţi cu o stare de disconfort în urechi, iar mâncărimile persistă, poţi să încălzeşti o linguriţă de ulei de măsline, presat la rece. Cu ajutorul unei pipete, toarnă în urechea bolnavă câte trei picături de ulei (calde, nu fierbinţi) de două ori pe zi, până când mâncărimea dispare.
Compresele cu sare atenuează durerea
Pentru a atenua durerile specifice otitei, poţi folos