Audierea lui Dacian Cioloş în Parlamentul European s-a soldat cu aplauze, candidatul român fiind considerat excelent, cu toate că nu toate întrebările deputaţilor au găsit un răspuns, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Audierea lui Dacian Cioloş în Parlamentul European s-a soldat cu aplauze, candidatul român fiind considerat excelent, cu toate că nu toate întrebările deputaţilor au găsit un răspuns, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Trei ore de discuţie-dezbatere şi de fapt examen a lui Dacian Cioloş au fost consacrate agriculturii europene, cu bine şi rău, cu ajunsuri şi neajunsuri, cu amestecul între tradiţie şi modernitate.
Viziune modernă a lui Dacian Cioloş, care de fapt a ocolit abil punctele sensibile şi nu a răspuns la unele întrebări delicate, a fermecat pe toată lumea, dar a făcut-o cu destulă curtoazie, încât adunarea să nu fie ofensată.
Un punct printre altele nu a fost cu adevărat explicat, cel puţin nu pe placul stângii europene: bugetul Politicii Agricole Comune şi cum va fi el împărţit între subvenţii directe şi dezvoltare rurală.
Primul aşa-zis pilastru al PAC este cel robust şi el se ocupă de subvenţii, iar cel de-l doilea se ocupă de dezvoltare rurală şi are un buget de doar 11%.
De ce atunci la fiecare întrebare specifică de ajutare a fermierilor şi altele, se aruncă totul în spatele părţii care deţine bugetul cel mai mic, iată ce se întreba pentru RFI deputatul socialist francez Stefan Le Foll.
La aceasta, Dacian Cioloş răspunde tot la microfonul RFI că aşa a fost gândit acest sistem de pilastrii, în care primul este mai robust, iar al doilea preia tot ce nu este legat de subvenţii.
Stefan Le Foll fiind printre singurii care au emis unele rezerve faţă de prestaţia lui Cioloş a admis însă că acesta este extrem de bine pregătit şi de adecva