Piata finantarilor date de institutiile financiare nebancare - in care sunt cuprinse societatile de credite de consum, dar si cele de leasing financiar - s-a contractat in primele noua luni din 2009 cu 1,3 mld. euro, arata datele Bancii Nationale.
Valoarea activelor detinute de institutiile financiare nebancare (IFN) a coborat la 41,34 miliarde de lei la sfarsitul lui septembrie (echivalentul a 9,8 mld. euro), cu 6%, in lei, sub nivelul de la inceputul anului. Exprimata in euro, valoarea activelor a coborat cu 1,3 mld. euro, de la 11,1 mld. euro in decembrie 2008. "E destul de clar ca la nivelul pietei nu mai este acelasi apetit pentru finantari din partea clientilor. Cu somaj in crestere si nesiguranta veniturilor, oamenii nu mai vor credite", spune Traian Baicu, directorul general al TBI Credit. El spune totusi ca la TBI Credit portofoliul de finantari s-a mentinut constant, iar planul pentru 2010 este "ambitios" fata de vanzarile din 2009. Chiar si asa, vanzarile planificate pentru anul acesta se ridica la doar 80% din volumul realizat in 2008.
BNR supervizeaza activitatea IFN-urilor din anul 2007, toate societatile fiind obligate sa se inscrie in Registrul General tinut de Banca Nationala pentru a putea sa deruleze astfel de activitati.
In trimestrul al treilea soldul a coborat la 1,4 miliarde de lei (0,3 miliarde de euro). Pe primele sase luni din 2009 caderea fusese de circa un miliard de euro.
Trei sferturi din activele IFN-urilor, respectiv 31,7 miliarde lei (7,5 miliarde de euro) sunt reprezentate de credite acordate clientelei, restul reprezentand depozite plasate sau alte tipuri de investitii.
IFN-urile s-au finantat in special prin datorie, soldul imprumuturilor primite fiind de 32,7 miliarde de lei (7,8 miliarde de euro) la sfarsitul lui septembrie. In primele noua luni ale anului, volumul imprumuturilor contractate de IFN-u