Evenimentul a fost serbat printr-o serie de activităţi organizate de către primăria comunei.
Prima atestare documentară a comunei Vulturu datează din 14 ianuarie 1854, când a fost redactat un tacrir (o dare de seamă, un memoriu), în care se menţiona numele comunei, pe atunci Cartalu.
Denumirea provine din limba turcă, de la „kartal", care înseamnă vultur. Documentul a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Medgidia. În cinstea acestui eveniment, administraţia locală organizează, din 2004, în perioada 7 - 14 ianuarie, Zilele comunei Vulturu. Sărbătoarea a fost înfiinţată de către primarul Neculae Berbec, iar tradiţia este dusă mai departe de către actualul primar, Eugen Marius Berbec, fiul său. Locuitorii comunei utilizează ambele denumiri.
Primarul Eugen Marius Berbec ne-a declarat că serbarea a 156 de ani de atestare documentară prilejuieşte, în fiecare an, o serie de activităţi dedicate locuitorilor comunei. „Astăzi (n.r. ieri) aniversăm 156 de atestare documentară. Acest lucru ne îndatorează spiritual şi ne obligă să ne întoarcem către tradiţie şi istorie", a afirmat primarul Berbec. Cu această ocazie, s-a organizat ieri, o slujbă de comemorare a eroilor comunei, căzuţi în luptă între 1916 şi 1919. Pentru oficierea Te Deum-ului a fost invitat şi Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Tot ieri, a fost organizată şi festivitatea de premiere a câştigătorilor competiţiilor organizate de-a lungul celor şapte zile. Locuitorii comunei au participat la concursuri de table, şah, cros, tenis de masă şi la competiţia „Cel mai puternic bărbat". După cum ne-a declarat primarul Berbec, „pentru meritele deosebite pe care le-au avut de-a lungul timpului în cadrul comunităţii", duminica trecută s-a organizat o întrunire dedicată reprezentanţilor vârstei a treia. Seniorii comunei au fost delectaţi cu un program artistic şi o masă festivă.