Marele poet a fost omagiat ieri, de către elevii Grupului Şcolar Cumpăna
Elevii Grupului Şcolar Cumpăna s-au reunit ieri, în sala bibliotecii comunale pentru a omagia naşterea poetului nepereche al literaturii române.
Evocările realizate şi susţinute de către copii, sub îndrumarea colectivului de cadre didactice, au fost reunite sub titulatura „Mihai Eminescu - Luceafărul culturii româneşti".
La eveniment a participat şi primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, alături de oaspeţi precum prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu şi de scriitoarea Cristina Tamaş.
Copiii au început prin a recita strofe din cele mai cunoscute poezii eminesciene: „Luceafărul", „Floare albastră", „O, rămâi", „La mijloc de codru...", „Lacul" şi altele la fel de cunoscute. A fost prezentată o biografie a marelui poet, în care s-au evocat momente importante din viaţa sa: naşterea, la 15 ianuarie 1980 la Botoşani, copilăria, la Ipoteşti, debutul, din 12.01.1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul", studiile la Viena şi Berlin, opera, şi cel din urmă capitol din viaţa sa - boala.
„Nu există cuvinte pentru a lăuda ceea ce ne-a lăsat poetul nostru", a declarat primarul Mariana Gâju, adăugând că poeziile lui Eminescu fac parte din identitatea culturală a poporului român.
Un om care „a ars ca o stea, ca o cometă, ca un meteorit"
Despre Mihai Eminescu şi despre dovezile care arată că marele poet a trecut şi prin Dobrogea, dar şi despre dragostea faţă de muza sa, Veronica Micle, a vorbit scriitorul Ovidiu Dunăreanu. „Eminescu este un reper fundamental în existenţa noastră, a românilor. Acest om, care a ars ca o stea, ca o cometă, ca un meteorit, strălucind pe frontispiciul literaturii române, a venit şi spre Dobrogea", a afirmat Ovidiu Dunăreanu. Scriitorul a povestit că, în 1881, marele poet a poposit şi la malul mării, fiind cazat timp de zece zile în m