Trei motive pentru care merita sa invatam ce alimente sa punem in farfurie: sanatate, silueta, chef de viata
Frigul, umezeala, intunericul, variatiile de temperatura creeaza o stare permanenta de nemultumire: suntem nervosi, obositi si parca tot mai nefericiti. De vina nu este, insa, numai iarna, ci si felul cum ne hranim in aceasta perioada. Din frustrare, mancam in nestire dulciuri, inrautatind si mai mult situatia. Organismul este obligat sa consume o cantitate mai mare de vitamine B pentru descompunerea zaharului, iar lipsa acestora se rasfrange negativ asupra nervilor.
Daca vreti ca in aceasta iarna sa va simtiti bine, sa va bucurati de viata - si de ce nu - sa slabiti, aveti grija ca din alimentatia dvs. sa nu lipseasca bio-substantele pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
Serotonina - pentru buna dispozitie si somn sanatos
Serotonina este un neurotransmitator, care devine activ la nivelul creierului, unde "raspunde" de buna dispozitie, produce un somn adanc si sanatos si combate starile depresive si nervozitatea. Un "precursor" al serotoninei este aminoacidul triptofan, care se gaseste preponderent in lapte si produse lactate, in peste (mai ales cod si heringi), in oua, in carnea de pasare, in leguminoase (de ex. linte, boabe de soia) si in nuci. Pentru producerea serotoninei este necesara doar o cantitate mica din toate acestea: o portie de peste (120 g) sau un pahar de iaurt pe zi sunt ultrasuficiente. Important este insa ca pe langa triptofan sa consumati si hidrati complecsi de carbon (de ex. paine, fructe etc.), care stimuleaza productia de insulina si care - la randul ei - faciliteaza trecerea triptofanului din sange in creier.
Vitaminele B se completeaza reciproc
Vitaminele din grupa B sunt extrem de necesare pentru sistemul nervos. Dar atentie: o singura vitamina B (de pilda vitamina B1