* pe simezele muzeului se află o selecţie a portretelor lui Eminescu, realizate de 300 de artişti din 74 de ţări ale lumii * tot la muzeu a fost vernisată expoziţia "Ecoul marilor prietenii"
Muzeul Brăilei a organizat ieri, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, vernisajul a două expoziţii precum şi un simpozion, ce au avut ca temă personalitatea poetului. Expoziţiile "Ecoul marilor prietenii" şi "Eminescu văzut de mari graficieni ai lumii", cu lucrări din colecţiile Muzeului Literaturii Române Iaşi şi Muzeului Naţional al Literaturii Române Bucureşti, au fost vernisate în prezenţa invitaţilor şi a unui public numeros. Prezentarea exponatelor aduse de la Iaşi a fost făcută de Anca Buzea, care a arătat că obiectele au fost alese din Muzeul "Vasile Pogor", în care Eminescu a locuit în 1874, din "Bojdeuca lui Creangă", unde de asemenea a locuit poetul, precum şi din Muzeul "Mihai Eminescu", din Parcul Copou. Despre "Eminescu văzut de mari graficieni ai lumii" au vorbit Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române Bucureşti, precum şi Nicolae Ioniţă, autorul cărţii "Istoria literaturii române desenate de mari graficieni ai lumii", care a precizat că pe simezele de la Brăila se află o selecţie a portretelor lui Eminescu, realizate de 300 de artişti din 74 de ţări ale lumii. "Această expoziţie pe care o aveţi în faţă precum şi această istorie care cuprinde aproape 4.000 de desene demonstrează că scriitorii români, personalităţile de seamă ale literaturii române sunt bine cunoscute, dacă cineva provoacă acest lucru. Meritul d-lui Ioniţă a constat în aceea că a provocat pe aceşti importanţi graficieni şi caricaturişti, dându-le ca temă subiecte româneşti", a spus Lucian Chişu.
În deschiderea simpozionului, Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei, a menţionat un fapt de istorie literară care