"A raspuns intrebarilor cu competenta, a aratat ca stie PAC (politica agricola comuna n.r.), ca poate administra dificilul compromis intre diferitele parti. A fost foarte foarte bun, chiar si cand a vorbit despre chestiuni dificile".
Au fost vorbele lui Paolo Castro, presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, la adresa lui Dacian Ciolos dupa audierea romanului candidat pentru portofoliul Agriculturii.
N-a fost doar opinia lui Paolo Castro. Audierile s-au incheiat cu aplauze si cu un aviz pozitiv acordat in unanimitate. Este o performanta cu care putini candidati se pot lauda, cu atat mai stralucitoare cu cat ea este obtinuta pe terenul minat al Agriculturii.
Vorbim despre, poate, cel mai disputat si neomogenizat domeniu, cu interese exploziv divergente, miza celor mai zgomotoase proteste de strada si, pana la urma, cel mai legat de necesitatile primare ale fiecarui om. A le armoniza pe toate acestea, a convinge si multumi reprezentantii tuturor tarilor si ai tuturor grupurilor politice este cu adevarat uimitor, cu atat mai mult cu cat domnul Ciolos are legat de picior bolovanul tarii europene cu cea mai problematica agricultura.
Cum a reusit Dacian Ciolos? Dovedind un amestec foarte puternic de viziune, diplomatie si profesionalism. Adica exact ceea ce lipseste dramatic in politica de la Bucuresti. Si acultandu-l, probabil ca multi dintre europarlamentarii familiarizati cu situatia Romaniei s-or fi intrebat: cum e posibil ca aceeasi tara sa aiba in acelasi timp un profesionist de asemenea calibru si cea mai inapoiata agricultura din Europa? Este un paradox romanesc.
Si, mai mult decat atat, este un paradox multiplicat de mii de ori.
Romania nu este o tara fara profesionisti. Sunt multe creiere exceptionale, de tipul Dacian Ciolos, care activeaza discret si