Tinerii interesaţi de cursurile unei facultăţi din străinătate trebuie să cunoască o limbă de circulaţie internaţională, să participe la programe de voluntariat şi să aibă activităţi extraşcolare. Până când universităţile româneşti vor ajunge competitive pe piaţa europeană, studenţii români au posibilitatea să studieze la şcolile bine cotate şi cu tradiţie din Europa de Vest.
Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford şi Colegiul Imperial din Londra sunt primele în topul unităţilor de învăţământ superior din Europa. Există însă zeci de universităţi unde un student român, cu rezultate bune, poate fi admis.
Mai citiţi şi:
Studenţii îşi lasă bijuteriile din aur la amanet ca să-şi plătească şcolarizarea
Studenţii care învaţă peste hotare sunt o generaţie pierdută pentru România
Cel mai recent barometru privind calitatea învăţământului românesc arată că doar 5% din facultăţile din ţara noastră pregătesc studenţi competitivi pe piaţa europeană.
Pentru a ajunge student la una dintre facultăţile europene un tânăr trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Printre acestea se numără rezultatele bune la învăţătură, activităţile extraşcolare, participarea la olimpiade, certificatele pentru competenţele într-o limbă străină, participarea la programe de voluntariat, realizarea de proiecte care au legătură cu domeniul în care tânărul doreşte să studieze.
Specialiştii în politici educaţionale arată că există şanse ca, într-un an şi jumătate, trei dintre universităţile româneşti să intre între primele 100 de universităţi europene.
Nu suntem în top
„În prezent, numai Universitatea din Bucureşti a reuşit să se situeze între locul 500 şi 600 al topului internaţional realizat de către suplimentul ziarului „The Times", ceea ce este remarcabil. Dar contezi dacă eşti în primele 100 de universităţi din Europa. Eu sper ca într-un an ş