Destinatiile turistice din Romania incep sa fie apreciate si de straini. Salina Praid, situata in judetul Harghita, este una dintre ele.
Jurnalistii de la revista Planet Oddity au ramas impresionati de Salina Praid si recomanda tuturor sa o viziteze.
Situata la 5 kilometri de Sovata, judetul Harghita, salina este cunoscuta mai mult sub numele de "zona de sare". Din punct de vedere geografic, Salina Praid se gaseste pe coasta de est a depresiunii Transilvaniei, la poalele muntilor Gheorghieni.
Inceputurile istoriei Salinei Praid dateaza inca din epoca romana, cand romanii au exploatat sare. Sapaturile parasite de romani au fost continuate de avari, iar mai tarziu de bulgari. Pana in anul 1562, secuii au dispus liber de sarea extrasa. Apoi, principele Ioan Sigismund a trecut acest drept in atributia fiscului, astfel "sarea secuieasca" - ce putea fi exploatata liber de 3 ori pe an - a devenit proprietate regala.
Dealul de sare (Dealul Sarii, 567m) din Praid este si o curiozitate geologica. Aici se pot gasi numeroase zacaminte de sare de aproape 2.000 de metri grosime. La Salina Praid se afla aproximativ 3 miliarde de tone de sare.
Praid este si o extraordinara zona de recreere. In camerele abandonate s-au amenajat spatii de tratament si vizitare turistica (locuri de joaca pentru copii, tenis de masa, bufet unde se pot servi ceaiuri medicinale, cafea), precum si o biserica ecumenica subterana-unica in Europa, unde se organizeaza si concerte de muzica clasica, muzica veche.
In localitate exista si un muzeu satesc, ce detine instrumente, unelte folosite in exploatarea si transportul sarii, obiecte de arta populara. Dar, principala atractie de la Salina Praid o reprezinta sedintele de speleoterapie, daca se tine cont de numarul mare de persoane care apelea