1. Propunerea de modificare a drepturilor de autor (jurnalisti, scriitori, artisti), prin achitarea de Contributii de Asigurari Sociale (CAS), a fost primita de cei vizati ca o declaratie de razboi. Cum apreciati aceasta initiativa, atat de radicala, a guvernului?
- Este o masura disperata si insuficient gandita, care intareste impresia ca acest buget este incropit, lipsit de o filozofie fundamentala care sa faca exact ceea ce spune premierul ca va face, si anume, sa ne scoata din criza. De altfel, in urma valului de critici, ministrul muncii a si anuntat ca ea nu se va aplica decat celor care nu au un contract de munca, in virtutea caruia se plateste deja CAS. Ce rezulta de aici? Nimic altceva decat o crestere a birocratiei inutile, caci de acum, toti beneficiarii de drepturi de autor vor fi nevoiti sa prezinte dovezi ca au sau nu au un contract de munca, iar functionarii vor mai avea de indeplinit o sarcina, care consuma hartie si timp, dar nu foloseste la nimic.
Ratiunea introducerii acestei plati este, desigur, suplimentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din care se platesc pensiile, aflat in suferinta din cauza crizei economice: reducerea activitatii economice a facut ca valoarea contributiilor platite de angajati si de angajatori deopotriva sa se reduca simtitor, ceea ce, dupa marirea triumfalista si electorala a pensiilor in 2008, a dus la un deficit masiv al bugetului pensiilor. Din pacate, Romania nu are o activitate economica suficient de stabila si de solida pentru a sustine un nivel decent al pensiilor pentru toti, dar aceasta este alta discutie. In tot cazul, deficitul bugetului de asigurari sociale nu se rezolva prin impozitarea suplimentara a drepturilor de autor, iar faptul ca redactiile recurg la plata unei parti din salariu pe drepturi de autor are cauze mult mai profunde, si anume, nivelul extrem de ridicat al costului for