Pe 16 ianuarie 1920, în urmă cu 90 de ani, în Statele Unite ale Americii intra în vigoare cel de-al 18-lea amendament, care interzicea producerea, vânzarea, importul şi exportul băuturilor ce aveau mai mult 0,5% alcool, fiind considerate "toxice". Americanii au găsit însă o mulţime de soluţii pentru a ocoli prohibiţia: poate că una dintre cele mai inedite a fost devierea cursului unui râu de la graniţa dintre Canada şi SUA, prin albia căruia, timp de câteva zile, a curs whisky. Sursa: www.archives.gov Prohibiţia băuturilor alcoolice nu era ceva nou: “Încă din secolul al XVII-lea au existat, de exemplu în Massachussets, diverse tentative legislative sau pur şi simplu de reglementare comunitară, de a limita cumva consumul abuziv de alcool, văzut drept un compartament inadecvat social sau, mai rău, un afront pentru morala protestantă”, spune Bogdan Antoniu, lector doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, specializat în istoria universală contemporană şi membru al Centrului de Studii Euro-Atlantice.
Pentru perioada mai recentă însă, un rol esenţial în introducerea prohibiţiei l-au avut cultele protestante: “Este vorba în primul rând de apariţia, după războiul civil american, a unui val de intensă trăire religioasă, de reevaluare şi reinstalare consistentă a normelor protestante de viaţă cotidiană. În America, aceste perioade de redeşteptare religioasă, de fervoare renăscută a sentimentului religios sunt recurente încă din perioada colonială şi se pot observa până în anii ‘80 ai secolului XX”.
Carrie Nation şi toporul său
“În plus, la sfârşitul secolului al XIX-lea, schimbarea profundă în substanţa imigrării de la o populaţie majoritar anglo-saxonă, protestantă, la una est şi sud europeană, ortodoxă şi catolică, non-engleză, a generat o reacţie ostilă din partea mediilor tradiţionale americane care au simţ