Un doljean care deschisese în Craiova un lanţ de magazine şi service auto a dat faliment şi a părăsit România, pentru a munci în Portugalia. Olteanul mărturiseşte că nu mai făcea faţă impozitelor uriaşe pe care le plătea statului. De la 1 ianuarie, patronii care deţin întreprinderi mici şi mijlocii nu mai au opţiunea de a achita impozit de 3% pe venit, ci de 16% pe profit.
Vasile Parpală (62 de ani), din Craiova, şi-a dedicat cea mai mare parte a vieţii comerţului. Bătrânul mărturiseşte că a fost pasionat de cifre şi că afacerile au fost singurul său mijloc de a-şi întreţine familia.
A riscat, pentru un trai mai bun
Şi-a strâns toate economiile, a făcut împrumut în bancă şi a început investiţiile. "M-am privatizat în 1992. Până atunci lucrasem ca tehnician auto la o firmă din oraş. Împreună cu sora mea am stabilit să ne asociem şi să deschidem o mică întreprindere. Eu eram director comercial, ea administrator", povesteşte craioveanul. După lungi discuţii, cei doi au început să se informeze care domenii sunt mai eficiente. S-au oprit la agricultură. "Am cumpărat utilaje, pe care am angajat oameni. Am fost încrezători. Numai că la ţară depinzi de condiţiile meteo, de Dumnezeu. Dacă într-un an e secetă, se duce de râpă totul", recunoaşte bătrânul. Temerile i s-au adeverit, la scurt timp. "Nu a mai mers treaba. Am vândut toate tractoarele şi am cumpărat o moară la Seaca de Pădure, cu 15.000 de euro. Aceeaşi istorie. Oricine trebuie să ştie că la ţară nu te faci bogat. Nu ai cum să iei pielea de pe săracii satului, ca să te umpli tu de avere", adaugă bărbatul. A renunţat şi la moară, la un moment dat.
Văzând că la ţară investiţiile nu-şi au rostul, s-a orientat spre mediul urban. A venit în Bănie, unde îl aştepta familia. A închiriat nouă magazine şi un service auto. "Importam haine de firmă şi le comercializam. De la pulovere,