Scumpirea ţigărilor îi arde la buzunar pe piteşteni şi îi împing la cabinetul de consiliere, unde se formează cozi interminabile.
La Policlinica Militară din Piteşti, într-un cabinet medical se derulează programul naţional anti-tutun. Cheltuielile pentru consilierea psihologică acordată, dar şi pentru tratamentul îndelungat ce trebuie urmat sunt suportate de către Ministerul Sănătăţii, din banii ce provin de la taxa de viciu.
„Este nebunie...”
În zilele de marţi şi joi, între orele 15-16.00, doctorul pneumolog Oana Duţă Simionoiu îşi aşteaptă pacienţii, fiind înarmată cu un discurs bine pus la punct. Din start, prima condiţie este ca fumătorul să îşi dorească să renunţe la ţigari, nu să fie împins de la spate de cineva, pentru că atunci nu prea dă rezultat. „Primul pas este comunicarea. Stare câte o jumătate de oră şi le explic în ce constau consilierea şi tratamentul. Dacă sunt hotărâţi atunci îi programez într-o altă zi şi începem terapia.”, spune Oana Duţă Simionoiu. De la începutul anului , medicul are timp doar să respire la serviciu. Cei interesaţi să renunţe la ţigări vin pe bandă rulantă. Motivul, scumpirea pachetelor de ţigări. „Este nebunie. Dacă în luna decembrie aveam maxim 60 de pacienţi, acum deja am sărit de o sută.”, mai spune pneumolog.
Trucuri antititun
Din ce cauză fumează oamenii? Este o chestie instinctivă, spune medicul Simionoiu. „Din cauza faptului că zi de zi, ani la rând, au dus mâna la gură, le este greu să renunţe la gest. Practic, este vorba de un reflex. De aceea există tendinţa ca atunci când se lasă de ţigări să mănânce mai mult. Însă, aici intervine doamna psiholog care are foarte multe trucuri. Foarte important este să îţi doreşti tu să te laşi de fumat. După consiliere, urmează tratamentul fie cu pastile, fie cu plasturi Nicorette.”, precizează pneumologolul. În medie, din 100