Dezbatere. Ediţia curentă a FP România publică un avertisment asupra consecinţelor vânzării tehnologiilor militare franceze Mistral către Rusia, care le-ar putea folosi în Marea Neagră sau Baltică.Experţi români consideră însă că flota rusească şi capacitatea Moscovei de proiectare a forţei sunt copleşitoare şi fără tehnologiile navale franceze.
„Intenţia Parisului de a vinde Rusiei portelicoptere din clasa Mistral este o afacere cu implicaţii geopolitice de rău augur, care ar putea mina NATO" - avertizează ambasadorul american David J. Smith, directorul Centrului Georgian pentru Analiza Securităţii din Tbilisi, în FP România nr.14.
Mihail Orzeaţă: Bani fără miros
Recent încheiata negociere pentru vinderea navei franceze de transport desant Mistral către Rusia a stârnit îngrijorare în statele baltice şi în Georgia. Răspunzând acestei îngrijorări, David Smith, titra, într-un ziar estonian: „A Cold French Wind Blow East (Un vânt rece francez suflă în est)". Retorica autorului aminteşte, într-o oarecare măsură, de cea folosită în Războiul Rece: „această navă constituie o ameninţare la adresa vecinilor - statele baltice, Ucraina şi Georgia... şi la supremaţia americană pe mare... putând fi folosită la noi agresiuni". Opinia domnului Smith nu trebuie să ne împiedice să analizăm faptele „la rece".
Mai întâi, relaţia dintre NATO şi Federaţia Rusă este diferită de cea dintre Alianţă şi URSS din timpul Războiului Rece. Rusia este partener special al NATO, şi nu un inamic!
Pe de altă parte, achiziţia navei Mistral şi producerea unor nave similare în Rusia nu trebuie privită ca fiind mai periculoasă decât deciziile Chinei şi a Indiei de a produce portavioane şi submarine nucleare, cu ajutorul Rusiei şi al Occidentului.
În al treilea rând, nu cred că această tranzacţie va modifica raportul de forţe între SUA şi Federaţia Rusă, cu atât mai mult