Anul trecut, zeci de mii de patroni din Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea au renunţat la afacerile care cândva mergeau ca pe roate.Cele mai multe dintre firmele care au ajunseseră în pragul falimentului activau în construcţii, confecţii textile şi agricultură.
Zeci de firme au ajuns în pragul falimentului după introducerea impozitului forfetar, în mai 2009. Cei mai mulţi întreprinzători din sud-estul ţării au fost siliţi să decidă suspendarea activităţii propriilor societăţi comerciale, pentru o perioadă de maximum trei ani.
Alţii însă, conştienţi că nu vor mai putea reveni pe piaţă, au hotărât dizolvarea sau chiar radierea firmelor. Astfel, potrivit datelor prezentate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, anul trecut, peste 14.000 de firme din cele patru judeţe sud-estice au avut probleme economice grave.
Cele mai multe dintre ele activau în construcţii, confecţii şi agricultură. Nu au scăpat de efectele crizei economice nici societăţile din metalurgie, construcţii navale şi de autovehicule. În industria grea, patronii au reuşit să asigure supravieţuirea propriilor afaceri dar, la finalul anului, au înregistrat pierderi importante şi au fost nevoiţi să reducă numărul angajaţilor.
5000 de firme gălăţene, victime ale recesiunii
Galaţiul a pierdut, anul trecut, 5.000 de societăţi comerciale care nu au mai putut face faţă crizei financiare. Cei mai mulţi dintre întreprinzători au ales să-şi suspende activitatea pe o perioadă de maxim trei ani, sperând ca după trecerea crizei să revină pe piaţă.
Alţi patroni gălăţeni şi-au concediat toţi angajaţi şi au închis porţile sediilor, fabricilor, atelierelor, şantierelor. Un exemplu concret este Gold Fashion, din domeniul confecţiilor textile, care potrivit ITM a disponibilizat toţi cei 300 de salariaţi.
Închiderea acestor întreprinderi a adus Galaţiului un plus de 10.000 de şomer