Zeci de mii de joburi sunt oferite în ţările dezvoltate din UE, pentru toate meseriile, de la agricultori până la sudori, specialişti IT sau medici. Sursa: Reuters
1 /.
Guvernul a deschis conducta concedierilor din sectorul bugetar şi 2010 se anunţă anul deciziilor economice dure, iar preţul cel mai mare pe care îl vom plăti va fi şomajul.
Există însă o veste ceva mai bună în comparaţie cu anul trecut: creşte oferta de joburi în ţările dezvoltate ale Uniunii Europene, unde ieşirea din criză este mai rapidă. În acest moment, românii ar putea privi piaţa muncii la nivel european şi nu ca una locală. E momentul în care se poate supravieţui câştigând cel puţin 1.000 de euro în străinătate, din care 500 pot fi trimişi acasă familiei.
Dar se pot câştiga şi sume mult mai mari, pe măsura ce creşte gradul de calificare al profesiilor solicitate. Europa abundă în locuri de muncă şi un indiciu clar este că nici măcar anul trecut, pe fondul crizei profunde, ofertele pentru români nu au fost ocupate în întregime.
Aproximativ 20.000 de locuri de muncă au fost propuse în 2009, atât în agricultură, cât şi în medicină sau IT. Deşi reprezentau doar 32% din nivelul anilor 2008 şi 2007, tot s-au dovedit prea multe pentru solicitările concetăţenilor care ar fi putut scăpa de criză în străinătate. În ţările nordice, românii sunt apreciaţi în mod deosebit.
Mazărea e mai dulce în Danemarca
Angajatorul danez Peter Skov Johansen îi culege de prin Europa pe cei doritori de muncă pe plantaţiile lui de mazăre. E mulţumit de românii pe care îi recrutează pentru că fac treaba cea mai bună.
Prin mâinile lui Peter au trecut 1.000 de muncitori străini, dintre care câteva zeci de români pe care i-a ales personal la bursele de joburi organizate la noi.
Hoinarul Danemarcei, cu un brevet de invenţ