A condus psihologii şcolari din judeţ, predă psihologie studenţilor şi încearcă să ajute oamenii să se vindece singuri.
De mică, era foarte ambiţioasă, şi când îşi propunea ceva trebuia să ducă la bun sfârşit, inclusiv de a fi mereu prima. Iar dacă până într-a X-a pe Lucia Coşa o interesau mai mult literatura, filozofia sau istoria, la Liceul Pedagogic a luat contact cu psihologia, după care a început să vadă şi să analizeze altfel lumea şi oamenii.
„Mă căutau colegii să mi se destăinuie, având încredere în sugestiile mele. Eram o introspectivă, analizându-mi trăirile şi reacţiile, dar şi empatică, punându-mă uşor în locul celuilalt”, mărturiseşte Lucia Coşa. În facultate s-a şi produs un prim „declic” când, lucrând voluntar la o clinică de oncologie infantilă din Iaşi, a realizat că se va orienta spre zona psihoterapiei. „După absolvire am fost psiholog şcolar şi ulterior directorul Centrul judeţean de asistenţă psihopedagogică, perioadă în care am învăţat foarte multe în privinţa leadership-ului, a relaţionărilor administrative, inclusiv în privinţa demarării proiectului unui cabinet de psihologie”, a explicat Lucia Coşa care a simţit că trebuie să intre într-o nouă etapă, a valorificării practice a acumulărilor.
Terapia de cuplu, una dintre priorităţi
Precum medicul, un psiholog trebuie să se perfecţioneze în diverse tehnici, iar Lucia Coşa a urmat diverse module, printre care psihodrama, terapie raţional-emotivă, tehnici de psihosex, ori terapia pozitivă şi a familiei. „În ultimul timp am preluat doar cazurile mai dificile şi m-am orientat mai mult spre adulţi, majoritatea clienţilor fiind cupluri în jur de 40 de ani, cu 1-2 copii”, afirmă Lucia Coşa. În ultimii ani românii apelează tot mai mult la psiholog, iar mai nou apar tot mai multe cazuri de depresie şi atacuri de panică, în care şi criza economică are un rol, însă fondul este