Profesorul predă vioara şi orga de peste 30 de ani, formând sute de muzicieni la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti.
Cântatul la instrumente muzicale a fost o tradiţie în familia profesorului Nicolae Oprea. Tatăl său a fost membru al ansamblului Chindia şi cânta la vioară, dar era şi solist. Mai mult, ştia pe de rost peste 3000 de cântece, fiind o adevărată enciclopedie umană de muzică populară şi uşoară. Cu aşa un tată, era normal ca şi fiul să devină muzician. La început părinţii au vrut să-l facă acordeonist, însă o întâmplare din copilărie l-a făcut să îndrăgească vioara.
“La vârsta de şapte ani părinţii mei mi-au cumpărat un acordeon. În numai două luni învăţasem vreo cinci game, patru melodii populare şi un vals după auz. Dar am ieşit într-o zi cu el în curte şi în timp ce cântam am alunecat pe o piatră şi am căzut. S-a făcut acordeonul bucăţi, n-a mai putut fi reparat. La un an, mi-au cumpărat vioară şi m-a învăţat tata să cânt la ea.”, spune violonistul.
Astfel că în clasa a doua, când a venit la Piteşti, deja ştia să cânte bine la vioară. Pasionat de muzică, s-a înscris apoi la Liceul de Muzică şi l-a avut ca profesor pe Florian Vişan care l-a învăţat să cânte şi la pian, nu doar la vioară.
După liceu, în 1079, s-a angajat ca profesor de vioară la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, sub bagheta sa fiind coordonată şi formaţia de muzică populară Ciuleanda a şcolii, compusă din elevi şi profesori. Adesea profesorul acompania elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii la diferite concursuri, precum “Mugurii Argeşului”, “Fiii satului”, “Festivalul Muscelului” şi activităţi extraşcolare.
A fost dirijorul militarilor
Tot după terminarea liceului, şi-a obţinut atestatul de dirijor de muzică populară, în perioada stagiului militar fiind violonist la ansamblul Ciocârlia, între anii 1982 ş