După ce s-au chinuit luni întregi să întocmească dosarele pentru accesarea de fonduri europene, aproape 600 de români au reziliat contractele pentru că nu au mai avut bani de cofinanţare. Proiectele anulate însumează 125 de milioane de euro şi trebuiau să fie derulate prin Programul SAPARD şi prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FADR).
Criza financiară şi faptul că băncile au îngreunat foarte mult obţinerea de credite au dat peste cap planurile a 582 de români care sperau să-şi dezvolte afacerile din sectorul alimentaţiei publice şi din agricultură cu ajutorul fondurilor europene.
După ce s-au chinuit luni întregi ca să întocmească toată documentaţia necesară şi au fost acceptaţi pentru a obţine fonduri SAPARD sau FADRR, antreprenorii se dau bătuţi şi reziliază contractele, deoarece nu mai au bani pentru cofinanţare.
Anghel Şchiopu, administratorul firmei Veroly Pat, o patiserie din Drobeta Turnu- Severin, este unul dintre investitorii care intenţionau să ia bani de la Uniunea Europeană pentru a-şi dezvolta afacerea. Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit i-a dat anul trecut undă verde pentru proiectul său de modernizare a unui laborator de cofetărie-patiserie, în valoare de peste 300.000 de euro.
„Am făcut un credit ca să-mi pot plăti cofinanţarea la proiect şi, la început, mi-au spus că dobânda o să fie de 4,5%. Apoi m-am trezit cu o dobândă de 18% plus comisioanele aplicate de bancă şi normal că nu mi-am mai permis să plătesc. Păcat că am cheltuit atâţia bani pe hârţogăraie, că eu am ajuns la concluzia că tot ăia care au bani primesc fondurile", a declarat, amăgit, Anghel Şchiopu.
Omul spune că, în vremuri de criză cum sunt acestea, e mai bine să ţii de bani şi să nu te aventurezi în investiţii masive. Antreprenorul regretă că a dat atâţia bani pentru realizarea unui proiect care nu se va mate