În medie, un jucător de Counter-Strike stă câte trei ore în joc. “Counter Strike”, “Quake 4” sau “Unreal Tournament” sunt doar câteva dintre jocurile violente pe care tinerii le joacă ore în şir
Un responsabil de sală de internet-café din Moreni ne-a spus că adolescenţii îi sunt clienţi, în cele mai multe cazuri, în orele de şcoală. “Încep să se strângă pe la 12.00, probabil şi cei care au ore de dimineaţă şi cei de după-amiază”, a precizat angajatul de la internet-café.
Am încercat să aflăm de la pasionaţii de jocuri care este părerea lor despre modul în care un joc tip “shooter” poate schimba comportamentul. Într-unul din internet-café-urile din Târgovişte am găsit azi-dimineaţă câţiva adolescenţi pe care i-am întrebat ce cred despre crima care a zguduit oraşul Moreni şi întreaga ţară, o tragedie în care un adolescent în vârstă de 15 ani a înjunghiat-o de 17 ori pe mama sa adoptivă.
Părerile jucătorilor au fost împărţite. “Prea repede au asociat Counter-ul cu gestul lui, se dă prea multă importanţă. Este un joc şi atâta tot. La un moment dat, băiatul ăla tot ar fi făcut ceva, chiar dacă nu ar fi jucat shootere. Am înţeles că era mai închis de felul lui, dar să dai vina pe un joc cu împuşcături pentru gestul unui criminal mi se pare forţat. Ar fi însemnat ca până acum să mă bat cu jumătate din oraş doar pentru că mă joc CS sau Unreal”, s-a aprins Cezar, un tânăr de 16 ani pasionat de jocurile pe calculator.
De altă părere a fost un adolescent elev al Colegiului “Constantin Carabella”, care ne-a povestit cum mai demult obişnuia să se distreze cu “Carmageddon”, un joc violent în care acumulezi puncte dacă produci accidente sau dacă treci peste pietonii din joc. “A fost o întâmplare care m-a determinat să mă las brusc. Am jucat o zi întreagă, după aceea am plecat cu tatăl meu cu maşina, el conducea. La o trecere de pietoni, tata a oprit, lă