TRANSPARENT. Certificatul termic va împărţi apartamentele în clase energetice, ca electrocasnicele, iar pierderile de căldură le vor micşora preţul. Sursa: Vlad Stănescu
O nouă afacere apare în România: expertul în pierderile de căldură. De la 1 ianuarie 2011, certificatul energetic va fi obligatoriu pentru toate locuinţele, nici o tranzacţie imobiliară nemaifiind posibilă fără acest document.
Aşa că, în acest moment, sute de specialişti se înghesuie să obţină atestatele de specialitate, gândindu-se la o piaţă de milioane de euro. Calcule simple arată că, după izolarea termică a blocurilor, costurile con sumului de energie sunt reduse cu 50%. Ca să ştii exact ce pierderi sunt în locuinţă, cât trebuie să investeşti şi unde e nevoie de intervenţia me seriaşilor, specialiştii în audit termic îţi fac o întreagă radiografie a casei şi îţi dau rezultatul - certificatul energetic.
„Toţi ar trebui să facem acest audit tehnic pentru a afla unde sunt pierderile şi pe ce se irosesc banii. Cele mai multe pierderi într-o locuinţă sunt cele de energie termică, iar aceasta este şi cea mai scumpă”, explică prof. dr. Sorin Caluianu, din cadrul Facultăţii de Instalaţii Bucureşti, expert în audit termic.
150 de euro, certificatul pentru o garsonieră
Auditul energetic ia în calcul date privind încălzirea, iluminatul sau apa caldă de consum. Toate aceste date exprimate în kWh/mp/an sunt introduse în softuri care dau clasa respectivului imobil. După aflarea rezultatului, specialiştii dau indicaţii privind re paraţiile care trebuie făcute pentru ca locuinţa să fie cât mai eficientă din punct de vedere termic.
„Auditul termic pentru o garsonieră costă cam 150 de euro şi creşte gradual, ajungându-se la maximum 200 de euro pentru un apartament de patru camere. În ceea ce priveşte clădirile mai mari, se calculează pe