Are numai 25 de ani şi se împarte între meseria de dascăl şi cea de interpret de muzică populară. Nicolae Fîciu acoperă, prin cântecele sale, atât zona Gorjului, cât şi a Ardealului.
Încă de mic era pasionat de muzica populară, dar le spunea tuturor că vrea să devină preot. „Aveam în comună un preot care îmi era foarte drag. Şi cum biserica era amplasată chiar în faţa casei părinteşti, mergeam frecvent la slujbe. Visam să devin preot. În acelaşi timp, îmi plăcea să ascult şi muzica populară“, declară Nicolae Fîciu. „Prin clasa a treia urmăream împreună cu bunicul meu, în fiecare duminică, emisiunea «Tezaur Folcloric». Acolo, am întâlnit interpretul care mi-a plăcut cel mai mult, fiind vorba despre Gheorghe Roşoga. Stând în faţa televizorului, bunicul mă îndemna să cânt muzică populară, sperând că vreodată mă voi întâlni cu Gheorghe Roşoga, ceea ce s-a şi întâmplat. Din păcate, bunicul s-a stins înainte de a-i împlini visul. Din acel moment, am început să studiez repertoriul lui Gheorghe Roşoga şi să particip la toate serbările şcolare, fiind remarcat de directorul şcolii“, mai spune tânărul interpret. La sfârşitul gimnaziului, Nicolae Fîciu şi-a exprimat dorinţa de a deveni preot, însă viaţa sa a luat o altă întorsătură. „La şedinţa de final, profesorii ne-au întrebat ce liceu vrem să urmăm, iar eu am spus că vreau să mă fac preot. Directorul şcolii a vorbit cu mama să mă dea la Liceul de Muzică din Târgu-Jiu, lucru care s-a şi întâmplat. La Liceul Constantin Brăiloiu făceam parte şi din «Orpheus», corul şcolii“, mai spune Nicolae Fîciu.
Talent descoperit de Nicoleta Lăcătuşu
Odată cu înscrierea la liceu au apărut şi responsabilităţile. „Stăteam în gazdă, dar m-am acomodat uşor. Mi-a fost greu în primele trei luni şi mergeam în fiecare weekend acasă, la părinţi, mai ales pentru a mă ocupa de porumbei. În clasa a XI-a aveam examen la canto