Belgia. Ţara dantelei şi a cascadelor de ciocolată... Unde apa ce ţâşneşte din fântânile arteziene are gust de praline, iar din trabucuri iese parcă acelaşi miros... Locul unde ai mânca până mori de plăcere bomboanele învelite din abundenţă în ciocolată, iar banalii cartofi prăjiţi capătă cel mai delicios gust.
Prima dată am fost în Belgia imediat după Revoluţie, când satul meu s-a înfrăţit cu un sat din Belgia, Rebeque. Prima mea ieşire într-o altă ţară. Primul zbor cu avionul... Au trecut aproape 20 de ani şi iată că am revenit în Belgia, la invitaţia prietenilor noştri belgieni. De la gustul ciocolatei până la măreţia clădirilor din Bruxelles, Belgia are acelaşi miros. Îţi trezeşte aceeaşi senzaţie. Îţi dă siguranţă. Peste tot miroase a proaspăt, a modern şi a tradiţie... Din programul stabilit cu minuţiozitate nu a lipsit şi o vizită la Castelul Seneffe din Valonia - o bijuterie arhitectonică barocă unde se află şi o colecţie de argintărie -, la Planul Înclinat din Ronquieres şi la ascensoarele istorice încă în stare de funcţionare.
LA PAS PRIN BRUXELLES...
Fie că eşti amator de cultură, de shopping sau pur şi simplu ai chef să guşti puţin viaţa, când ajungi la Bruxelles, locul ideal de unde poţi începe este Grand Place. Datată din secolul al XVII-lea, Piaţa Mare din Bruxelles se găseşte pe listele patrimoniului UNESCO, conservând în mod armonios un ansamblu de clădiri publice şi private construite în stil gotic.
Aici, gusturile se pot împăca, indiferent de pretenţii. Clădiri cochete, restaurante, cafenele, străduţele înguste şi misterioase te îndeamnă la visare. Sau la degustare... Şi, fiindcă nu poţi rămâne indiferent la îndemnul ospătarilor care te ademenesc de pe margine să iei masa în restaurantul lor, o porţie de scoici bine pregătite - de altfel, mâncarea tradiţională a belgienilor - este o adevărată binecuvân