La zece ani de la moartea politicianului ţărănist, doar apropiaţii familiei şi-au adus aminte de acesta. În jur de 200 sute de turdeni, majoritatea oameni de cultură şi cadre didactice au asistat în această dimineaţă la manifestările comemorative dedicate omului politic Ion Raţiu, în absenţa autorităţilor locale.
Primul parastas ocazionat de trecerea a 10 ani de la decesul politicianului a avut loc la biserica greco-catolică din centrul oraşului, în jurul orei 12.00, imediat după terminarea slujbei. Au participat Mircea Raţiu, fratele celui dispărut şi Indrei Raţiu, băiatul cel mic, ambii stabiliţi de câţiva ani în localitate. La final au luat cuvântul rudele celui omagiat, discursurile acestora fiind primite de cei prezenţi cu aplauze.
Indrei Raţiu s-a referit la memoriile zilnice ale fostului deputat, din care reieşea dragostea acestuia pentru locurile natale, dar şi optimismul faţă de direcţia spre care se îndreaptă ţara.
Mircea Raţiu, fratele celui omagiat s-a arătat dezamăgit de ceea ce a găsit la Turda, în cei trei ani de când a revenit în ţară din SUA, unde a lucrat ultimele trei decenii. Acesta a explicat că a revenit pe pământul natal, la rugămintea fratelui său. „L-am vizitat în Elveţia, în ultimele clipe de viaţă. Mi-a cerut să vin acasă să arătăm turdenilor ce s-a întâmplat în realitate în anii de comunism”.
Fără oficialităţi
Mircea Raţiu le-a mai cerut celor prezenţi să se arate mândri că unt turdeni, oameni ai locului de unde au plecat mai multe personalităţi, dar şi locul unde în urmă cu cinci secole, s-a elaborat edictul de la Turda, primul edict de toleranţă religioasă din Europa. „Despre acest fapt ştie orice pastor american, dar tinerii turdeni, care preferă să culeagă poame în străinătate, nu mai au nicio idee”, a spus mâhnit Raţiu.
A urmat un alt parastas, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, din sp