Preţurile au scăzut cu 2% în primele două săptămâni ale acestui an, faţă de luna decembrie 2009. Primele săptămâni ale noului an au coincis cu o contracţie a valorilor apartamentelor vechi. Tranzacţii s-au făcut doar pe alocuri, în urma unor negocieri la sânge.
Din informatiile pe care le monitorizează portalul imobiliare.ro, pe baza indicelui propriu, reiese că 2010 se anunţă un an al ieftinirilor pentru toate categoriile rezidenţiale, cel puţin în prima jumătate a acestei perioade.
„O observaţie foarte interesantă în acest sens este aceea că anul a început pe o pantă descendentă. Astfel, în prima săptămână a anului preţurile au scăzut cu 2% la nivel naţional", declară Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.
Preţurile apartamentelor vor depinde în acest an de o serie de factori care vor favoriza ieftinirea apartamentelor, potrivit declaraţiilor lui Crainic. În primul rând piaţa imobiliară este influenţată de accesul limitat la lichidităţi, din cauza politicilor de creditare.
Factorul psihologic alimentat de contextul social cu elemente gen şomaj, reduceri salariale, dar şi de cel economic prin scăderea puterii de cumpărare, falimente sau relocări ale activităţilor economice, va contribui la menţinerea actualului blocaj.
„La fel ca în 2009, când lansarea programului Prima Casă a oprit scăderile preţurilor, măsurile guvernamentale vor avea o influenţă directă asupra acestor valori. Dacă programul guvernamental va fi orientat într-adevăr spre locuinţele noi sau ANL-uri, apartamentele vechi vor avea de suferit şi mai mult", precizează Crainic.
Piteştiul, fruntea tranzacţiilor
Vânzările de apartamente vechi au fost puternic influenţate de implicarea statului. Oraşele în care programul guvernamental a avut priză la cumpărători sunt primele în ceea ce priveşte cuantumul tranzacţiilor, dar ş