Un grup de arhitecţi clujeni au acţionat în această săptămână în judecată Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, cerând anularea autorizaţiei de construcţie şi planul urbanistic zonal pentru stadionul municipal, aflat în construcţie.
Arhitecţii au elaborat încă de anul trecut un protest public, semnat de aproape 50 de nume cunoscute, prin care acuzau autorităţile că nu au organizat suficiente dezbateri publice şi că amplasamentul ales pentru stadionul oraşului nu este unul adecvat. Specialiştii au atenţionat şi asupra faptului că procedurile de atribuire a lucrărilor nu au respectat normele legale.
Printre semnatarii protestului se numără cele mai autorizate nume din arhitectura clujeană, printre care Vasile Mitrea, membru în conducerea naţională a Ordinului Arhitecţilor şi a Registrului Urbaniştilor Români, Aurelian Buzuloiu, Adriana Matei, decanul Facultăţii de Arhitectură a Politehnicii, Gh. Elkan, Emanoil Tudose, Mircea Purdea, Lucian Popa, Nicolae Mirişan.
Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean s-a arătat intrigat de acţiunea arhitecţilor, afirmând, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu înţelege care sunt intenţiile ascunse ale petiţionarilor, sugerând că ar fi vorba de ambiţii personale sau interese politice.
Tişe a dat publicităţii numele semnatarilor protestului public şi a ameninţat că este hotărât să continue proiectul început deja, şi că e pregătit inclusiv să acţioneze în instanţă pe cei care au atacat proiectul, dacă acesta va fi întârziat.
Conducerea Consiliului Judeţean pretinde că proiectul de construcţie a noii arene municipale, pentru care au fost tăiaţi mai mulţi arbori seculari din Parcul Central, şi care ar trebui să fie finalizat anul viitor, este realizat în proporţie de 40 la sută.
Stadionul CFR din Cartierul din Gruia este şi el în vizorul justiţiei, după ce un g