Renuntarea la regimul privilegiat de taxare pentru microintreprinderi, prin eliminarea alternativei de taxare cu 3% a impozitului pe venit, ar putea sa determine reorientarea acestora spre organizarea tip PFA pentru evitarea platii contributiilor de securitate sociala mari, care amplifica costurile cu forta de munca.
"Microintreprinderile se pot gandi la alternativa orientarii spre forma de organizare de tip persoana fizica autorizata (PFA - n.r.). Ar avea o serie de avantaje ca PFA, in conditiile in care se elimina regimul special si vor fi impozitate ca orice firma, cu impozit pe profit de 16%", a explicat Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors. Si in contextul introducerii impozitului minim, incepand cu luna mai 2009, multi dintre cei care detineau firme cu cifre de afaceri foarte mici s-au reorientat catre start-up-uri sau PFA, dupa cum au sustinut chiar oficiali din Ministerul de Finante.
La sfarsitul anului trecut, in Romania isi desfasurau activitatea peste un milion de comercianti, dintre care peste 70%, respectiv 690.021, au fost persoane juridice, in timp ce 344.543 erau persoane fizice autorizate.
Conform datelor de la Registrul Comertului, noile inmatriculari la categoria PFA au ajuns anul trecut la 40.776, in crestere cu 56% fata de 2008.
Ce se va intampla cu microintreprinderile dupa desfiintarea impozitului pe venit de 3%?
Introducerea impozitului minim a generat ingrijorare privind inchiderea unui numar mare de firme care inregistrau afaceri de cateva mii de euro pe an si care nu aveau capacitatea de a plati impozitul minim. Anul trecut peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea, de 11 ori mai multe fata de 2008
Duca a precizat totusi ca se poate vorbi de eliminarea conceptului de microintreprindere doar in momentul in care va fi abrogat capitolul din Codul fiscal referitor la statutul si modalit