Drogul derivat din metamfetamine, comercializat legal în România sub denumirea de „Special Gold”, asupra căruia EVZ a atras atenţia într-o serie de articole publicate săptămâna trecută, face ravagii şi în alte ţări europene. Sursa: Arhiva EVZSursa: EVZ
1 /.
Acolo însă autorităţile nu stau cu mâinile în sân, cum se întâmplă la noi.
Cotidianul britanic „The Guardian” a publicat, în ediţia de ieri, un amplu articol despre pericolul pe care îl presupune substanţa mephedrone (4-metylmethcathinone), „ambalată” sub diverse denumiri şi „servită” legal în coffeeshopuri sau pe internet.
Pe acelaşi tipar care a stârnit atenţia publicului şi în România, „un număr din ce în ce mai mare de adolescenţi şi tineri britanici sunt aduşi la spital în stare gravă după ce au folosit un drog legal care are aceleaşi efecte ca şi ecstasy sau cocaina”, scriu jurnaliştii din Regatul Unit. Utilizatorii de mephedrone sfârşesc la camera de gardă cu sângerări şi arsuri nazale, paranoia, palpitaţii cardiace sau probleme cu memoria.
Nociv, dar legal
Dacă Ministerul Sănătăţii din România a motivat pentru EVZ că nu poate lua măsuri pentru interzicerea substanţei pe piaţă, întrucât ar avea nevoie de acordul Comisiei Europene, reprezentanţii Sistemului Naţional de Sănătate (National Health Systeam - NHS) din Marea Britanie, alături de poliţişti şi de reprezentanţi ai societăţii civile au reacţionat imediat la efectele „noii cocaine” - cunoscută în Marea Britanie şi ca „drone”, „bubble” -, arătând efectele sale nocive. Pe de altă parte, arată „The Guardian”, când vine vorba de acţiuni dure împotriva noului drog şi autorităţile britanice sunt „legate de mâini”, din cauza statutului de substanţă legală pe care o are mephedrone.
O analiză regională în mai multe oraşe din Regat arată însă că situaţia a devenit îngrijorătoare.