Mai multe manuscrise si lucrari de stiinta din secolul 18 au fost publicate pe internet cu ocazia implinirii a 350 de ani de la infiintarea Societatii Regale londoneze. Unul din documente, scris de William Stukeley, scriitor contemporan cu Isaac Newton, descrie etapele prin care renumitul om de stiinta, matematician, fizician si astronom, a trecut pana a elaborat legea atractiei universale.
Manuscrisul ce apartine lui William Stukeley, scriitor contemporan cu Newton, interesat de stiinta si de studii oculte, se numeste “Amintiri despre viata lui Sir Isaac Newton”. In aceasta carte este relatata o discutie a scriitorului avuta cu Newton pe data de 15 aprilie 1726, in Kensington (pe atunci un sat la marginea Londrei), in care acesta si-a amintit toata intamplarea cu "marul lui Newton" si cum s-a intrebat el: “De ce trebuie ca marul sa cada mereu perpendicular pe Pamant. De ce sa nu cada intr-o parte sau sa nu se duca in sus, de ce constant spre centrul Pamantului.” Aceasta a fost, se pare, prima data cand el s-a gandit la existenta unei forte universale de gravitatie, aceeasi care tine Luna in jurul Pamantului, care tine Pamantul legat de Soare, aceeasi cu forta de atractie a corpurilor catre Pamant, noteaza FoxNews.
Keith Moore, un membru al Societatii regale, a declarat ca povestea cu marul este atat de cunoscuta chiar si acum dupa multe secole deoarece explica cum functioneaza stiinta moderna, face referire la sistemul solar si poate avea si semnificatii biblice. Atunci cand Newton a descris procesul prin care un mar cade si a intuit principiile fizice acesta "vorbea din punct de vedere stiintific. Totusi forma marului seamana cu cea a unei planete, este rotund, si de asemenea aduce aminte de povestea biblica a lui Adam si a Evei, iar Newton era un om credincios", a mai adaugat Moore.
Societatea Regala, ce a fost infiintata in 1660 a