Senatorii PD-L i-au cerut lui Emil Boc să le spună dacă "vor fi desfiinţaţi", ca urmare a referendumului pentru Parlament unicameral. Emil Boc a dat asigurări că nu există şanse pentru adoptarea în Parlament a noii Constituţii. PD-L a refuzat în Parlament să îşi asume un proiect de lege pentru desfiinţarea Senatului.
După ce a fost adoptat cu largă majoritate referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari şi pentru trecerea la Parlament unicameral, desfăşurat, cum se ştie, în ziua alegerilor prezidenţiale, la iniţiativa lui Traian Băsescu, PD-L nu dă semne că ar depune eforturi pentru a concretiza rezultatul referendumului într-o revizuire a Constituţiei. Oficial, liderii partidului susţin că promovează cu tărie reforma Parlamentului, şi au depus, încă din 21 decembrie, la secretariatul Camerei Deputaţilor, un proiect de înfiinţare a unei comisii speciale pentru revizuirea Constituţiei, care să fie formată din 21 de membri, reprezentanţi ai partidelor, Preşedinţiei şi Avocatului Poporului.
Proiectul grupurilor parlamentare ale PD-L a fost însă respins de membrii PSD, PNL şi UDMR din Birourile Parlamentare ale Camerei şi Senatului, care au considerat că revizuirea Constituţiei este o procedură amplă, care trebuie analizată şi de comisiile juridice, şi de specialişti în Dreptul Constituţional. Însă, aşa cum se arată în stenograma şedinţei comune a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 21 decembrie, chiar reprezentanţii PD-L au marşat la tergiversarea proiectului de înfiinţare a comisiei, care a fost amânat pentru o dată neclară, undeva la finalul lunii martie.
PD-L REFUZĂ SĂ-ŞI ASUME LEGEA
Concret, Adrian Năstase a propus în cadrul şedinţei ca, pentru simplificarea procedurilor, PD-L să îşi asume revizuirea Constituţiei printr-un proiect de lege care s