Coruptia este o problema sensibila in Romania, scrie presa franceza, mentionand ca aceasta este o realitate intre persoane si corporatii.
"Prima data cand am facut o afacere cu Guvernul, mi s-a propus o intalnire in afara biroului pentru a afla mai multe despre traditii", a declarat un antreprenor francez, care are o afacere de mai multi ani in Romania, scriu jurnalistii de la La Croix.
Prin "traditii" se intelege mita care va merge catre oficialii ce se ocupa de caz, care reprezinta 15-20% din valoarea de pe piata. "Nu putem merge impotriva curentului", a mai spus antreprenorul. "Companiilor care refuza acest sistem nu le merge foarte bine", a mai spus acesta.
Coruptia cu care se confrunta comunitatea de afaceri locala este in principal legata de Guvern, producandu-se in general atunci cand au loc lictatii publice. "Acest lucru se refera la o multime de companii private, in special la cele mai mici", a declarat Julia Cospanaru, director adjunct al Transparency International Romania. "Legile romanesti sunt neclare si sunt adesea modificate. Este haos ", a mai spus aceasta.
"Romania poate da lectii intregii Europe in acest domeniu", a declarat Mihai Prisacariu, presedinte al Consiliul National de solutionare a contestatiilor, infiintat in 2006. Acesta a mentionat ca in 2009 au fost date 7.360 de decizii, dintre care, 784 au fost aduse in fata instantelor si numai 89 din aceste cazuri au fost judecate in recurs.
Coruptia este o problema sensibila in Romania, scrie presa franceza, mentionand ca aceasta este o realitate intre persoane si corporatii.
"Prima data cand am facut o afacere cu Guvernul, mi s-a propus o intalnire in afara biroului pentru a afla mai multe despre traditii", a declarat un antreprenor francez, care are o afacere de mai multi ani in Romania, scriu jurnalistii de la La Croi