Statutul legal, taxele suplimentare sau zona ferită de atacuri armate sunt criterii care trebuie luate în considerare de către cei care doresc să-şi cumpere o casă în afara graniţelor ţării. Turcia, Spania şi Egipt sunt printre ţările preferate de către românii care doresc să achiziţioneze o locuinţă în afara ţării.
În Turcia, deşi casele sunt printre cele mai ieftine din Europa, nu există un cost mediu, pe metru pătrat al locuinţelor, iar multe dintre ele nu respectă legea sau sunt ipotecate.
„Cumpărarea unei proprietăţi poate fi foarte riscantă în această ţară, pentru că aici orice localnic are o casă de vânzare sau cunoaşte pe cineva care vinde şi căruia îi garantează bonitatea, dar, de obicei, aceştia nu sunt adevăraţii proprietari sau încearcă să scape de clădiri ipotecate de două-trei ori", explică Maxine James, managing director al companiei imobiliare Property Turkey.
Turcia, Estul Sălbatic al caselor de vacanţă
De aceeaşi părere este Jan Hennemann, manager al Departamentului Internaţional al TGD Turkey, companie de sevicii imobiliare. El sfătuieşte pe orice potenţial client să apeleze la un avocat care să verifice locuinţa aflată în discuţie înainte de a semna un contract. Acesta va consulta cartea imobilului pentru a afla dacă proprietatea are toate autorizaţiile sau dacă se află în vreun litigiu bancar, precum şi cine este proprietarul real.
Multe construcţii nu au autorizaţie decât pentru o parte din clădire. În plus, potenţialul cumpărător trebuie să fie foarte atent la preţul cerut de proprietar. Astfel, o evaluare făcută de companii specializate este absolut necesară. O astfel de operaţiune costă 500 de euro. La achiziţionarea locuinţei, taxele se stabilesc în funcţie de valoarea imobilului.
Nu este indicat să se declare oficial o valoare mai mică a tranzacţiei, pentru că autorităţile din