După mii de amendamente, zeci de ore de dezbateri şi negocieri, bugetul trece în varianta iniţială a Guvernului. Ce au obţinut parlamentarii? Ca de obicei, bani pentru liderii din teritoriu. Dezbaterile pe proiectul de buget pentru 2010 s-au desfăşurat după acelaşi tipic din fiecare an, cu excepţia duratei. Faţă de anii trecuţi, parlamentarii au fost mult mai rapizi, rezolvând situaţia în circa două săptămâni. Aproape 10.000 de amendamente s-au depus, unele utile, alt
După mii de amendamente, zeci de ore de dezbateri şi negocieri, bugetul trece în varianta iniţială a Guvernului. Ce au obţinut parlamentarii? Ca de obicei, bani pentru liderii din teritoriu.
Dezbaterile pe proiectul de buget pentru 2010 s-au desfăşurat după acelaşi tipic din fiecare an, cu excepţia duratei. Faţă de anii trecuţi, parlamentarii au fost mult mai rapizi, rezolvând situaţia în circa două săptămâni. Aproape 10.000 de amendamente s-au depus, unele utile, altele ridicole, dar în orice caz, majoritatea cu şanse foarte mici să fie adoptate.
Aşa cum era previzibil, aproape fiecare senator şi deputat a avut de adus amendamente la buget. Cele mai multe au fost pentru reparaţii de drumuri judeţene, de şcoli şi, mai ales, de biserici. Aproximativ 1.000 de amendamente au fost pentru construcţia şi reabilitarea unor lăcaşuri de cult, depuse la bugetul Secretariatului General al Guvernului. În cele din urmă, efortul parlamentarilor a fost răsplătit de Guvern, care a acceptat majorarea acestui buget cu 40 de milioane de lei.
Interes mare a fost şi pentru bugetul Ministerului Dezvoltării, unde s-au depus nu mai puţin de 3.400 de amendamente pentru diverse lucrări de infrastructură, dar şi pentru cel al Educaţiei, unde au fost circa 1.500 de amendamente.
Marea bătălie în Parlament s-a dat pentru alocările de la bugetul de stat autorităţilor locale. Opoziţia PSD-PNL a încercat