Jumătate din populaţia României era marcată de lipsuri materiale la sfârşitul anului 2008, arată un raport Eurostat. Acest lucru implică una dintre cele mai crescute rate ale riscului de sărăcie din UE, de 23%.
România a mai fost depăşită doar de Letonia, unde 26% din populaţie riscă să alunece sub pragul sărăciei. Bulgaria, Grecia, Spania şi Lituania sunt următoarele în topul ce are ca reper o medie europeană de 17%.
„Pentru a înţelege mai bine fenomenul excluderii sociale în UE, rata riscului de sărăcie - care este un indicator relativ - poate fi exprimată ca nivelul lipsurilor materiale", arată Eurostat.
Acesta din urmă este definit ca lipsa cumulată a cel puţin trei din nouă elemente, cum ar fi abilitatea de a suporta cheltuieli neprevăzute, posibilitatea de a plăti o vacanţă în afara ţării, de o săptămână pe an, sau nivelul datoriilor.
Astfel, 76% din populaţia României nu-şi permitea, la sfârşitul lui 2008, să plătească o vacanţă de o săptămână pe an, departe de casă. Apoi, 25% din români nu aveau resurse pentru o încălzire adecvată a locuinţei.
Un procent de 19% nu-şi permiteau o masă care să conţină carne odată la două zile, iar 49% nu aveau banii necesari să-şi cumpere o maşină.
Chiar dacă datele sunt calculate la nivelul anului 2008, există toate şansele ca aceşti indicatori să se fi deteriorat, în condiţiile crizei economice mondiale care a atins şi România.