Principalele retele de clinici private si-au bugetat pentru acest an cresteri de 20-50% ale afacerilor, estimari care vin dupa un an 2009 in care avansul a ajuns in unele cazuri si la 80%.
Si in ceea ce priveste profitul operatorii de servicii medicale private spun ca rezultatele sunt bune si pot exista premise pentru o imbunatatire a marjelor.
Industria serviciilor medicale private se asteapta sa fie cu aat mai dinamica anul acesta cu cat A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local, a anuntat ca urmeaza sa deschida primele clinci "ca raspuns la cererea crescuta" din acest segment. Noua divizie a grupului farmaceutic, Anima Specialty Medical Services, ar putea pune presiune pe jucatorii deja existenti si ar putea schimba ierarhii pe termen mediu si lung, tinand cont de puterea financiara pe care grupul farmaceutic o are.
Cresteri de la platitorii cash, scaderi de la companii
Rezultatele clinicilor de anul trecut si proiectiile pentru 2010 din aceasa piata sunt in contrast puternic cu ceea ce se intampla la nivel economic, unde in retail spre exemplu falimentele se tin lant, iar in restul industriilor scaderile sunt la ordinea zilei.
In aceste conditii, cum se explica avansul clinicilor private?
"In primul rand este vorba despre evolutia naturala a pietei de servicii medicale, data fiind alocarea bugetara modesta in sectorul de stat, 3,5% din PIB, si media din UE de 7%. Astfel piata simte nevoia unei completari din segmentul privat, care inregistreaza o crestere accentuata", a spus Mihai Marcu, presedintele MedLife.
Chiar si in aceste conditii, un impact in afaceri se astepta sa existe avand in vedere faptul ca marile clinici au atat pacienti individuali care platesc cash, cat si contracte corporate cu marile companii, afectate de somaj.
Reprezentantii clinicilor spun ca la nivelul corporate a existat o sca