SIF Oltenia (SIF5) a revenit pe primul loc in topul activelor, profitand cel mai mult din cresterea Bursei, in timp ce SIF Muntenia (SIF4) a batut pasul pe loc. Greul abia acum vine insa pentru SIF-uri.
Activele nete cumulate ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au crescut anul trecut cu 312 mil. euro, ajungand la 1,76 mld. euro, in conditiile in care actiunile BRD, la care SIF-urile detin pachete de cate aproximativ 5%, au urcat cu 57%.
Majoritatea companiilor listate care se regasesc in portofoliile SIF-urilor au inregistrat cresteri semnificative anul trecut, pe fondul celei mai puternice reveniri din istoria pietei locale, urcand astfel si activele SIF.
Cea mai mare crestere de activ a inregistrat-o SIF Oltenia (SIF5), a carei avere s-a marit cu 110 mil. euro, la 391 mil. euro. SIF Oltenia are cea mai mare expunere pe Bursa dintre SIF-uri, ceea ce a ajutat-o sa beneficieze cel mai mult din revenirea pietei.
Tot cu circa 110 mil. euro au crescut si activele SIF Banat-Crisana (SIF1), dar cu un aport semnificativ din partea Calipso Oradea, companie a carei capitalizare a crescut artificial pe fondul unei lichiditati foarte scazute.
SIF Oltenia a reusit sa obtina si cel mai mare profit dintre SIF-uri, de circa 44 mil. euro, in crestere cu 87% fata de anul precedent, in conditiile in care a facut cel mai mare exit anul trecut de la Automobile Craiova, incasand de la Ford 18 mil. euro. Profiturile cumulate ale SIF-urilor au crescut cu 19%, la 143 mil. euro.
Profiturile SIF-urilor au fost ajutate si de exit-urile de la Bancpost, care le-au adus in conturi cate 12,7 mil. euro, cu exceptia SIF Muntenia (SIF4), care isi vanduse participatia mai demult. SIF Muntenia a fost de altfel singura care a inregistrat o scadere a profitului anul trecut.
SIF-urile au beneficiat in 2009 si de dividende record de