Munceşte cu mâinile, dar şi cu sufletul, pentru că a învăţat să-şi iubească semenii. În Israel, a îngrijit o supravieţuitoare de la Auschwitz.
Absolventă a Şcolii postliceale sanitare „Ana Aslan", Mariana-Violeta Mirică, reflexoterapeutul de la căminul de bătrâni, urmează cursuri de Asistenţă Socială la Universitatea „Constantin Brâncoveanu".
Femeia cu mâini dibace are o voinţă de fier. A lucrat în Israel, lângă Fâşia Gaza, sub tirul miliţiilor Hezbollah, fiind în pericol de moarte. După un an, s-a întors în România, ca să fie alături de fiica ei.
Mariana vrea să termine facultatea şi să se ocupe de cei în suferinţă tocmai pentru că, în trecut, a suferit mai mult decât semenii ei. A lucrat şi ca maseur particular, iar acum e nelipsită de la căpătâiul bătrânilor.
„Am văzut adevărate minuni, datorită muncii mele. Sunt extrem de solicitată, chiar şi pentru o vorbă bună. După Sărbători, când m-am întors la cămin, bătrânii mi-au spus că mi-au simţit lipsa", ne-a mărturisit reflexoterapeutul.
A învăţat oamenii să meargă
În urmă cu patru ani, Mariana Mirică a fost plecată cu contract de muncă în Israel. Durata contractului era de cinci ani, dar n-a rezistat decât un an.
„Am nimerit pe timpul războiului din Fâşia Gaza. Kiriat-Ono, oraşul unde lucram ca reflexoterapeut, era aproape de graniţă, fiind expus tirurilor rachetelor inamice. Zburau rachetele pe deasupra noastră, de parcă erau focuri de artificii", povesteşte brăileanca.
Mariana, al cărui străbunic a luptat la Mărăşeşti, iar bunicul ei, veteran al războiului din Răsărit, a purtat toată viaţa o schijă în picior, spune că abia atunci a înţeles prin ce au trecut înaintaşii.
„S-a întâmplat să văd, în cel mai mare spital din Orient, răniţi de pe urma bombardamentelor. Am văzut grija pentru bolnavi, dar şi aparatura pe care o au. Am avut grijă de o bătrână, Clara Rod, or