Sherlock Holmes a rezolvat unul dintre misterele sale folosind principiul "cainelui care nu latra". In povestea "Silver Blaze", faimosul detectiv sustine ca uneori e mai important sa observam ceea ce nu se intampla decat ceea ce se desfasoara deja sub ochii nostri.
Pe pietele financiare exista in acest moment un astfel de caine care nu latra - faptul ca foarte putine banci noi isi fac aparitia, atrage atentia analistul Matthew Lynn de la Bloomberg.
La un an si jumatate de la salvarea de la faliment a celor mai mari banci din lume, oamenii si-au pierdut total increderea in bancile lor. Astfel, ai spune ca in cazul in care piata functioneaza normal, ar aparea o multime de banci noi care sa le ofere alternative.
Insa asta nu se intampla. Industria serviciilor financiare este inca inchisa noilor competitori, iar daca guvernele ar vrea sa rezolve un lucru legat de piete, acesta ar trebui sa fie primul.
Sunt destule motive care sa ii determine pe intreprinzatori sa considere acest moment cel mai oportun pentru a creea noi banci.
In primul rand, bancile existente sunt privite cu suspiciune peste tot in lume. Au fost in pragul falimentului, au fost salvate de guverne cu miliarde de dolari din banii contribuabililor, iar cand s-au vazut in siguranta primul lucru pe care l-au facut a fost sa le acorde bancherilor aceleasi bonusuri imense ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Daca oamenii ar putea sa le "pedepseasca" mutandu-si banii si afacerile in alta parte ar face-o fara ezitare.
In al doilea rand, nechibzuinta celor mai multor institutii finaciare de top de dinaite de criza creditarii i-a facut pe multi sa puna sub semnul intrebarii securitatea sistemului bancar. Adica, avand in vedere experienta trecuta, ai mai vrea sa ai un cont destul de mare la o banca precum Royal Bank of Scotland? As spune ca nu!