Noua măsură va avea efecte economice şi sociale negative
Federaţia crede că poate duce la o creştere a preţurilor explozivă
Romalimenta consideră că taxa pe fast-food este o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, şi nu o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, patronatul estimând că introducerea acesteia va avea efecte economice şi sociale negative. "Raţionamentul care se află la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet greşit şi nejustificat să indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezităţii sau a altor probleme de sănătate", a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Romalimenta respinge astfel iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente. "În mijlocul celei mai grave crize economice din ultimii ani, autorităţile de la Bucureşti propun măsuri care conduc la creşterea inflaţiei şi la adâncirea stării de sărăcie în care trăiesc românii. Conform textului de lege propus de Ministerul Sănătăţii, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete, intră sub incidenţa acestei legi. Taxarea produselor alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe vor avea un impact negativ asupra populaţiei, ducând la o creştere explozivă a preţurilor, ceea ce va genera cu siguranţă tensiuni sociale", se arată într-un comunicat emis de Romalimenta.
Patronatul reaminteşte că, din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina creşterea preţurilor produselor alimentare. "Cu atât mai mult, în contextul crizei economice, aceste creşteri de preţuri vor fi suportate în mod direct de către populaţie şi vor afecta cu precădere persoanele care au venituri medii şi mici, în special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii", consideră Romalimenta.
20% din piaţa muncii din România este gene