Peste o sută de persoane care erau plecate la muncă în străinătate şi ai căror copii erau în grija rudelor s-au întors în ţară în 2009. Unii buzoieni au fost plecaţi în străinătate singuri şi şi-au lăsat copilul ori în grija celuilalt părinte ori a unor rude. Alţii, plecaţi de ani buni, au avut peste hotare şi copiii înscrişi la şcolile de acolo.
Criza econimică a adus în 2009 sute de buzoieni în ţară, dar şi elevi la şcolile din judeţ. Peste 40 de copii care au studiat până acum în şcolile din străinătate au fost înscrişi în acest an şcolar. Părinţii lor se întorc din Occident pentru că nu mai găsesc un loc de muncă.
„Pentru acest an şcolar am trimis la Minister 42 de documentaţii pentru recunoaşterea studiilor unor elevi care au învăţat până acum în alte state. În acest moment ei sunt înscrişi ca audienţi, adică participă la cursuri pentru a se familiariza cu materia până la eliberarea documentaţiei", ne-a spus Paul Negoiţă, inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău. Cei mai mulţi dintre elevii reîntorşi la cursuri în Buzău au fost plecaţi în Italia şi Spania.
Criza are şi părţi bune
După plecarea mamei sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate, pe fondul lipsei de afectivitate sau a nesupravegherii, copiii se confruntă cu o serie de probleme la şcoală sau în grupul de prieteni. Însă după criza resimţită şi în Occident, buzoienii au început să se întoarcă alături de copiii lor. „În 2009 am avut în evidenţele noastre 489 de copii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate şi 814 cu un singur părinte plecat. Faţă de 2008, numărul acestora a scăzut, atunci aveam 556 cu ambii părinţi peste hotare şi 927 cu unul singur, ceea ce dovedeşte că mulţi părinţi s-au întors în ţară", ne-a declarat Carol Dinu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistnţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău.
Pri