MODEL. Deseori, problemele reclamate de consumatorii români sunt rezolvate rapid numai după ce reporterii ziarului intră pe fir. Sursa: EVZ
Atunci când clienţii şi firmele care furnizează servicii sau comercializează bunuri nu se înţeleg, cei dintâi apelează la EVZ. Acest model e din ce în ce mai răspândit, pentru că pare unul de succes.
Ziarul nostru consideră că soluţiile trebuie găsite pe relaţia firmă-client, fără intermediari (reporteri sau oficiali ANPC), dar păstrează paginile deschise pentru prezentarea cazurilor în care drepturile consumatorului sunt încălcate şi e gata să se implice pentru ca acestea să fie respectate.
Contract prelungit prin internet banking
Sergiu Stoian, de 30 de ani, stabilit de şase ani în Irlanda, acuză BRD Groupe Societe Generale că nu i-a dat dobânda cuvenită în urma unui contract pe care îl semnase. Situaţia a fost rapid remediată numai după ce EVZ a intrat pe fir, clientului fiindu-i oferită chiar o dobânda mai bună.
Totul a început în luna martie 2009, când Stoian şi-a făcut un depozit în lei la BRD - agenţia Gavana din Ploieşti, cu terment de scadenţă la şase luni. În aceaşi zi, a încheiat şi un contract de internet banking. La două zile după scadenţă, în luna septembrie, a hotărât să prelungească depozitul cu încă trei luni, prin intermediul „internet banking”.
„Totul a decurs normal în des făşurarea constituirii noului depozit, la final primind confirmarea de creare a unui depozit cu scadenţa la trei luni. Însă, surpriză! Pe 4 ianuarie am văzut că banca nu-mi virase dobânda cuvenită după cele trei luni, în valoare de câteva sute de lei”, afirmă clientul. A contactat agenţia BRD din Piteşti şi sediul băncii din Bucureşti, dar nimeni nu i-a rezolvat problema.
Experţii în protecţia consumatorului i-au spus că banca poate fi sancţionată pe