Denis Stănescu, medic de urgenţă, nu crede că ar putea urma ceva bun pentru sistemul de sănătate. Sursa: Adrian Scutariu
Pe Denis Stănescu, unul dintre pediatrii tineri de la Spitalul „Marie-Curie”, din Bucureşti, şi şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), munca în spital, în 2009, a adus-o la capătul răbdării.
A fost primul an în care totul i s-a părut greu, din pricina neajunsurilor provocate de criză. În ciuda faptului că a muncit multe zile pe lună fără să fie plătită, copiii i-au dat putere să zâmbească, să meargă înainte şi să nu părăsească sistemul de stat.
Drept răsplată pentru că îi face bine, copiii îi desenează. Are acasă o colecţie întreagă de picturi făcute de prichindei. „Cel mai haios desen este unul în care apar drept un vulcan”, povesteşte ea. I se trage probabil de la energia cu care şi-i apropie pe cei mici.
„Mă gândesc pentru prima dată să plec din ţară”
EVZ: În ciuda greutăţilor, cum aţi încheiat anul 2009?
Denis Stănescu: A fost foarte greu, am îngrijit la UPU 100.000 de copii bolnavi. În 2005, încheiam anul cu 54.000 de cazuri. Suntem aceeaşi opt oameni care lucrează în ture şi în gărzi, au început să se îmbolnăvească unii dintre noi, iar cei rămaşi ducem greul de pe o zi pe alta, dar nu ştim cât mai rezistăm şi noi. Această suprasolicitare ne poate trimite către greşeli medicale. Facem tură după tură, avem de-a face cu părinţi tot mai nervoşi şi tot mai necăjiţi.
Ce aşteptări aveţi pentru 2010 ?
Ar trebui dublată linia de gardă, dar în condiţiile în care ni se spune că nu sunt bani, nu ştiu dacă se va putea. Ar mai trebui să se renunţe la zilele libere impuse personalului medical. Noi nu ni le luăm. Venim la serviciu, pe bază de voluntariat. Medicii din policlinici îşi iau aceste zile libere, dar noi nu putem face asta, pentru că bolnavii ştiu că aic