Guvernul impune printr-o hotarare ca angajatorii sa inregistreze contractele de munca mai repede la inspectoratele de munca, pentru combaterea evaziunii fiscale. Angajatorii spun insa ca aceasta masura va ingreuna procesele, pentru ca exista cazuri particulare care nu permit aplicabilitatea practica a masurii.
Firmele vor fi obligate sa inregistreze contractele de munca cu o zi inainte de inceperea activitatii, nu in 20 de zile dupa angajare (cum este in prezent) pentru noii angajati, arata o hotarare luata de Guvern la solicitarea Comisiei Europene, menita sa combata evaziunea fiscala despre care se spune ca o permite in prezent legislatia muncii, conform Mediafax.
Directorii de resurse umane din companiile locale spun ca nu ar fi o problema de gestionare a angajatilor prin implementarea unei astfel de masuri, dar s-ar ingreuna procedurile pentru ca nu exista aparatul birocratic necesar.
"O astfel de masura va genera o multime de probleme de natura logistica, mai ales in ceea ce priveste inregistrarile la inspectoratele teritoriale de munca (ITM), unde cozile sunt foarte mari, chiar si cu perioada actuala de 20 de zile prevazuta de lege", sustine Anca Petrescu, director de resurse umane al producatorului de medicamente LaborMed.
De aceeasi parere este si Greta Chetreanu, directorul de resurse umane al furnizorului de servicii IT
IIRUC Service, care spune ca, de regula, in cadrul companiei sale contractele de munca ale noilor angajati se inregistrau dupa 5 zile de la inceperea activitatii, din motive care tin mai mult de practica.
"De exemplu, sunt persoane care vin din alte orase sa se angajeze si nu au toate documentele necesare la angajare, si de aceea le ofer acest interval de timp. O astfel de masura ar trebui aplicata dupa informatizarea sistemelor in institutiile statului, pentru ca altfel nu ar avea eficienta practica