La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin participă patru producţii ale regizorilor români. La evenimentul care va avea loc în perioada 11-21 februarie, România va fi prezentă în competiţia oficială şi în secţiunile „Forum“ şi „Scurtmetraj“.
Pentru competiţia oficială a fost selectat filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", cu care Florin Şerban îşi face debutul în lungmetraj. Pelicula, inspirată de piesa de teatru omonimă, semnată de Andreea Vălean, este o coproducţie româno-suedeză, având la bază un scenariu scris de Cătălin Miulescu şi Florin Şerban. Pentru rolul principal, producătorii l-au ales pe George Piştereanu, elev la Liceul "Dinu Lipatti".
Rolul studentei la psihologie de care se îndrăgosteşte tânărul care aşteaptă eliberarea i-a revenit Adei Condeescu, studentă la UNATC.
Cei doi joacă alături de actori profesionişti, cum sunt Mihai Constantin şi Clara Vodă. Centrul Naţional al Cinematografiei din România este cofinanţator.
În competiţia oficială concurează 26 de pelicule din Germania, Austria, Turcia, Croaţia şi din alte ţări. Printre ele se numără şi cel mai recent film al lui Roman Polanski, "The Ghost Writer", o coproducţie Franţa- Germania-Marea Britanie. „Portretul luptătorului la tinereţe" este tot un lungmetraj de debut, realizat de regizorul Constantin Popescu şi selectat pentru secţiunea "Forum".
Rezistenţa anticomunistă pe marele ecran
Filmul este prima parte din "Aproape linişte", un triptic despre Rezistenţa anticomunistă, şi aduce pe ecran Grupul de la Făgăraş, condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Pelicula este produsă de Filmex, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Aspirante la Ursul de Aur
La secţiunea dedicată scurtmetrajului, România este reprezentată de două producţii. Prima este "Colivia" lui Adrian Sitaru (regizorul apreciatului lungmetraj "Pescuit