Ministerul Culturii vrea să încheie un parteneriat cu Ministerul Turismului. Kelemen Hunor spune la RFI că o colaborare de acest gen cu ministerul Elenei Udrea ar face ca nu doar mănăstirile din Moldova să fie vizitate de turişti, ci şi alte monumente mai puţin promovate până acum.
Ministerul Culturii vrea să încheie un parteneriat cu Ministerul Turismului. Kelemen Hunor (audio) spune la RFI că o colaborare de acest gen cu ministerul Elenei Udrea ar face ca nu doar mănăstirile din Moldova să fie vizitate de turişti, ci şi alte monumente mai puţin promovate până acum.
"Trebuie să fim conştienţi că dacă noi nu renovăm, nu întreţinem monumentele istorice, dacă nu avem o infrastructură rutieră, dacă nu avem servicii de calitate, în ceea ce priveşte serviciile turistice, mă gândesc la hoteluri, la restaurante, la oferta turistică, doar pentru o biserică, pentru o mănăstire nu vine nimeni din ţările nordice la noi", declară Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii crede că România poate învăţa din experienţa altor state europene : "E un singur lucru de învăţat şi nu numai de la unguri, ci şi de la croaţi, de la sloveni sau italieni : trebuie să aloci de la bugetul de stat pentru Cultură un procent mult mai mare, mult mai semnificativ. Sunt ţări care alocă 1,2%, 2%,3%,4%. Croaţia într-o perioadă nu prea îndepărtată, la sfârşitul anilor '90, începutul anilor 2000 a alocat 4 - 4,5% pentru domeniul culturii, exact pentru monumentele istorice".
El deplânge pe de altă parte lipsa cinematografelor. "Cinematografe avem în oraşe mari, în rest nu prea. În fiecare municipiu ar trebui să avem cel puţin o sală în care se proiectează filme de calitate, dar RADEF-ul în acest moment nu este o societate care poate să asigure singură acest serviciu pentru locuitori. Deci trebuie un parteneriat cu autorităţile locale, pentru că fără implicarea lor şi fără intervenţia lor, e